Rezultatele finale la Bacalaureat 2022, după recorectarea a peste 49.000 de mii de lucrări contestate, au fost afișate vineri, 1 iulie și pot fi consultate și pe CANCAN.RO.
UPDATE, ora 10:30 / Rezultatele finale la Bacalaureat 2022 după contestații au fost publicate acum pe EDU.RO.
UPDATE, ora 10:15 /Ministrul Educației a ținut o conferință de presă în care a dezvăluit că a crescut numărul mediilor de zece de la Bacalaureat 2022, după contestații. Astfel, sunt 22 de medii de zece.
După contestații, 86% dintre note au fost modificate cu mai puțin de un punct, în plus sau în minus. De asemenea, 120 de lucrări au fost modificate cu mai mult de două puncte. Cele mai mari diferențe ale notelor de după contestații sunt la Limba și Literatura Română și la Istorie.
Au fost și diferențe de câte șase puncte, respectiv patru, unde au fost scrise greșit notele.
Conform rezultatelor obținute la contestații, 74 de licee din România au avut gradul de promovare de 100%.
UPDATE, ora 10:00 / Surpriza de anul acesta de la Bacalaureat au fost județele Galați și Brăila, obținând peste 81% rată de promovare. Cele două s-au clasat pe locul trei, respectiv patru. Pe primele două poziții se clasează Cluj și Iași.
Pe de altă parte, Bucureștiul a obținut doar 77,4% rata de promovare. Rezultatul este peste media națională de 77,3%, dar nu este pe măsura așteptărilor Ministrului Educației.
UPDATE, ora 09:30 / Toți absolvenții de liceu trebuie să știe că nota obținută la contestații va fi modificată, indiferent de cât de mică este diferența. În plus, ministrul Cîmpeanu a spus că notele sunt bune și a dezvăluit și motivele.
„Regula spune că se schimbă nota, indiferent de cât de mică este diferența acordată la contestații (…) Elevii au obținut rezultate mai bune pentru următoarele motive: dincolo de faptul că am avut subiecte foarte bine calibrate, subiecte de nota cinci și de nota șase, subiecte pentru note medii, de șapte sau opt, subiecte de departajare, pentru note de peste nouă, am avut parte și de o organizare foarte bună”, a spus ministrul Educației.
UPDATE, ora 09:00 / Potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației, 42 de licee din România au 0% rata de promovabilitate la Bacalaureat 2022. Niciun liceu din Capitală nu se află în această situație.
Liceele în care niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat 2022 sunt împărțite astfel: patru din Maramureș, câte trei în Sălaj și Constanța și câte două în județele Alba, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ialomița și Tulcea.
UPDATE, ora 08:30 / Conform metodologiei făcute de Ministerul Educației, liceele în care niciun elev nu s-a înscris pentru susținerea examenul de Bacalaureat 2022, nu vor aduce consecințe nici pentru profesori, nici pentru directori.
Pe de altă parte, dacă după publicarea rezultatelor de la contestații vor fi licee în care niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat din 2022, dar au fost înscriși, instituțiile respective de învățământ nu vor mai avea voie să înființeze clasa a IX-a în anul școlar 2022-2023.
UPDATE, ora 08:00 / Potrivit datelor furnizate de Biroul de presă al Ministerului Educației, candidații la Bacalaureat 2022 au depus cu 12% mai puține contestații față de anul 2021.
Ministerul Educației va demara o analiză a liceelor în care nu a fost niciun elev înscris la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie.
UPDATE, ora 07:30 / Rezultatele de la examenul de Bacalaureat 2022 au adus nemulțumiri din partea unui număr foarte mare de elevi și părinți, motiv pentru care au fost atât de multe contestații. Absolvenții au acuzat faptul că profesorii care au corectat lucrările au fost extrem de duri și de aceea notele au fost atât de mici.
O altă situație sesizată de liceeni a fost aceea că mulți profesori de la clasă nu au vrut să le încheie mediile sau i-au lăsat corigenți. Aceasta ar fi justificarea adusă de elevi pentru cea mai mică prezență la Bacalaureat de după Revoluție. În acest context, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demarat o anchetă pentru a vedea cine nu a putut să promoveze și cine nu a vrut să se înscrie la examenul maturității.
„Am înțeles, sunt idei în spațiul public chiar că există și tendința, refuz să cred că aveam colegi atât de cinici, dar verificăm acest lucru, vă asigur, și vom avea răspunsurile în curând, pentru că în cursul acestei seri aștept rezultatele cu privire la situația promovării, pentru a vedea câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au vrut, și câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au putut să promoveze în așa fel încât să se înscrie”, a spus ministrul Cîmpeanu.
UPDATE, ora 7:00 / Emoţii mari pentru elevii care au susţinut în această sesiune examenul de Bacalaureat 2022. Cei care au depus contestaţie după afişarea notelor iniţiale îşi vor afla din moment în moment şi notele de după contestaţii. Acestea se vor afişa pe edu.ro în acelaşi mod ca pe 27 iunie, adică elevii îşi vor putea verifica notele doar după ce îşi vor introduce codul unic primit în prima zi de BAC, atunci când au susţinut proba de Limba şi literatura română.
Rezultatele la Bacalaureat 2022 sunt în format anonimizat, ceea ce înseamnă că pe pagina online dedicată apar coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat a primit anterior afișării rezultatelor codul specific.
Rezultatele inițiale la Bacalaureat 2022 au fost afișate luni 27 iunie și au fost cele mai bune din ultimii 10 ani. 83,3% dintre cei care au susținut examenul în sesiunea de vară au promovat examenul.
Cei care au fost nemulțumiți de notele obținute, au făcut contestații, iar pe 1 iulie afla dacă le-a fost modificată nota. Potrivit calendarului de organizare a Examenului de Bacalaureat 2022, rezolvarea contestațiilor s-a făcut în perioada 28 – 30 iunie.
49.091 de contestații au fost făcute anul acesta de candidații de la Bacalaureat 2022, cu 6889 mai puține decât anul trecut, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației.
Dintre cei 126.454 înscriși anul acesta la Bac 2022, 111.329 sunt din generația curentă și 15.125 din seriile anterioare, potrivit cifrelor ministerului Educației. Vorbim despre cel mai mic număr de elevi înscriși de după Revoluție – lucru confirmat de ministrul Educației.
„Spre exemplu, în anul 2008 aveam 225.000 de elevi înscriși la Bacalaureat. Anul acesta, avem doar 126.000. Și vorbesc și de promoția curentă, și de promoțiile anterioare. Până în anul 2012, am avut constant peste 200.000 înscriși la bacalaureat. Anul acesta, doar 126.000. Anul trecut am avut 133.000, iar acum doi ani, am avut 155.000. Scăderea este de-a dreptul dramatică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Rata de promovare, 73,3%, a fost cea mai ridicată din ultimii 12 ani, înainte de contestații, ținând cont și de faptul că au fost înscriși cei mai puțini elevi din ultimii 30 de ani. Este și cea mai mare rată de promovare de la introducerea camerelor de filmat în sălile de clasă, de la Bacalaureat 2011.
VEZI ȘI: REZULTATE BACALAUREAT 2022 | CUM AFLI CE NOTĂ AI LUAT LA BAC, DACĂ AI UITAT CODUL INDIVIDUAL PRIMIT
Top 3 cele județe care au avut cele mai bune rezultate înainte de contestații sunt: Cluj cu o rată de 85,1%, Iași, cu 81,7%, Galați cu 81,6%, Brăila cu 81,3%, iar București este pe locul 5 cu 77,4%.
La polul opus, sunt județele Ilfov, cu 47%, Giurgiu cu 55% și Călărași cu 57%. În Călărași, lucrările la Bacalaureat 2022 au fost corectate digitalizat, iar rata de promovare față de anul trecut a avut cea mai mare scădere.
162 de elevi au aflat că sunt marii premianți de la BAC, reușind să ia media zece. Potrivit Ministrului Educației, Municipiul București se află pe loc fruntaș în clasament, cu cei mai mulți elevi care au luat 10 la BAC.
București – 30 de medii de zece
Prahova – 15 medii de zece
Galați – 9 medii de zece
Vâlcea – 9 medii de zece
Cluj – 8 medii de zece
Iași – 8 medii de zece
Au existat, însă, și județe în care niciun elev nu a reușit să ia media zece: Alba, Brașov, Argeș, Timiș, Ilfov, Călărași, Giurgiu și Tulcea, arată edupedu.ro.
CITEŞTE ŞI: REZULTATE BACALAUREAT 2022 | AU FOST AFIȘATE NOTELE PE EDU.RO. VEZI AICI CÂT AI LUAT!
Candidații la Bac 2022 au depus cu 12% mai puține contestații, față de anul trecut, reiese din datele de la Biroul de presă al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.
Cele mai multe contestații au fost depuse la limba și literatura română, 22.169 de contestații. La proba obligatorie a profilului, 13.218 contestații. 13.281 au fost depuse la proba la alegere a profilului și specializării, iar la limba maternă 423 de contestații. La toate materiile s-au înregistrat mai puține contestații decât anul trecut, potrivit biroului de presă al ministerului Educației, într-un răspuns pentru Edupedu.ro.
Candidații care nu promovează examenul de Bacalaureat 2022 în sesiunea de vară se pot înscrie în sesiunea de toamnă a examenului de BAC 2022, când probele scrise vor fi susținute înaintea celor orale.
* 18 – 25 iulie 2022 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen.
* 16 august 2022 – Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
* 17 august – Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
* 18 august – Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E.d)
* 19 august – Limba și literatura maternă – proba E.b).
* 22 – 23 august – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
* 24 august – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
* 25 august – Evaluarea competențelor digitale – proba D
* 26 – 29 august – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
* 31 august 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) și depunerea contestațiilor
* 3 septembrie – Afișarea rezultatelor finale.
NU RATA: BAC 2022. CUM SE CALCULEAZĂ MEDIA LA EXAMENUL DE BACALAUREAT ŞI DE CE AI NEVOIE CA SĂ ÎL PROMOVEZI